[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoeken

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit artikel is ook beschikbaar in: Engels  Spaans  Duits  Frans  Turks  

[Linda Christie]
by Linda Christie
<lindac(at)doctorvar.com>

Over de auteur:
Linda Christie is de eigenaar van uitgever en internationale consultancy firma Write Solutions en de oprichter van DoctorVAR.com. Linda is reeds twintig jaar betrokken bij de wereld van drukkerijen en electronische uitgaven. Als schrijvend journalist voor TechTarget.com, schreef ze "Storage Management" een tweemaandelijkse nieuwsbrief, alsook standaarden voor technische tips. Daarnaast had ze de positie van van redacteur nieuwe toepassingen en senior publicist voor de uitgever van "The Computer Journal," "Enterprise Technologies," "IT Solutions and Strategies," en "CAD Technologies." Linda is ook de prijswinnende schrijfster van 11 "how-to's" over informatie technologie, medische, en ondernemingsboeken uitgegeven door top van de New Yorkse uitgevers.
Content:

 

Case Studie: Open Source Content Management Systemen Maken E-commerce Websites Betaalbaar

[content express]

Samenvatting:

Een geweldig idee te ontwikkelen voor een informatieve, onderhoudende en commercieel gezonde Website is één ding. Om deze passie om te zetten in een robuuste e-commerce Website voor minder dan $ 5000 is nog iets anders. .

_________________ _________________ _________________

Midden november vorig jaar, kreeg systeemintegrator, Scott Kroeger, eigenaar van Hudson Avenue Technologies in Omaha, NE, een informatieverzoek om een robuuste e-commerce website te bouwen voor minder dan $5,000. Uitgeverij en internationale consultancy firma Write Solutions stond op het punt om DoctorVAR.com ( http://www.doctorvar.com/) te lanceren: een e-commerce Website om computer value added resellers (VARs) te helpen hun technische know-how, consultancy, marketing en management vaardigheden te verbeteren. Lees hier hoe Scott deze schijnbaar onmogelijke uitdaging heeft opgepakt.
Tekst geschreven door Linda Christie.  

Gebruikelijke systeemontwikkelaar maakt misser

Nee, het verzoek van de opdrachtgeefster was niet onredelijk. Het bleek dat hackers hun eerste poging - die negen maanden werk had gekost, databases had opgeleverd die bol stonden van waardevolle IT informatie die door het team was verzameld en toegevoegd en het meest van hun kasreserve had gekost - teniet hadden kunnen doen, doordat hun ontwikkelaar geen backup had gemaakt van de site.

 

De weg naar een bruikbare oplossing

Mijn eerste zorg was de mate waarin deze klant ervaring met computers had en hoe zij de IT georganiseerd had. Als zij veel opleiding nodig hadden en veel aan de hand genomen moest worden, zou zelfs het implementeren van een open-source oplossing meer kosten dan het budget toestond. Daarom stuurde ik een aantal vragen om meer te weten te komen over het project en ook om de computervaardigheden te "testen", zoals:

De klant bleek geen technische goeroe, maar haar antwoorden, vertelden me dat ze een ervaren computergebruiker was, goed georganiseerd was en dat ze precies wist welke mogelijkheden en toepassingen ze voor haar website wilde. Nadat ze geslaagd was voor mijn "test", vertelde ik haar dat het, zelfs in India, moeilijk zou zijn haar site van nul af te programmeren voor $ 4-5.000.

Toen vertelde ik haar, dat ik grond van haar eisenpakket, meen dat zij "het wiel opnieuw aan het uitvinden was." Ik e-mailde haar het volgende: "Gelukkig ben je niet de eerste met een behoefte aan een Content Management Systeem. Er zijn talloze vrije open source CMS programma's, allemaal met de functionaliteit die jij nodig hebt. Bovendien bevatten de meeste CMS programma's prachtige beheerfuncties, di8e het mogelijk maken dat iemand met een minimale technische achtergrond het merendeel van de configuratie van de website kan uitvoeren. Met een keuze voor dergelijke software kan ik je een volledig functionerende website leveren voor het einde van het jaar binnen het aangegeven budget."

Binnen enkele uren, ontving ik een verzoek voor een persoonlijk gesprek, wat het eerste van drie bleek, welke nodig waren om het project te plannen en uit te voeren. Een van de redenen voor dit gering aantal bijeenkomsten was dat de opdrachtgever en ik een helder beeld van de omvang van het project hadden, nog voordat een programmaregel was geschreven. Pas hierna deed ik een compleet voorstel dat, alle vragen die naar aanleiding van haar specificaties waren gerezen, beantwoordde. Dit bespaarde veel tijd en kosten en maakte mijn werk minder frustrerend.

 

Integreren/aanpassen open source oplossingen

Na onze eerste ontmoeting, was ik er vrij zeker van dat het open source content management systeem (CMS) PostNuke de functionaliteit bood, die zij wenste. Een afsplitsing van PHPNuke ( http://www.phpnuke.org/), PostNuke biedt vele aanvullingen en verbeteringen boven het PHPNuke System. Het biedt volledige CSS ondersteuning, HTML 4.01 overdracht, geadvanceerd blokkade systeem, en het is volledig meertalig.

Dus ik stuurde haar de PostNuke ( http://www.postnuke.com/) handleiding ter beoordeling. Daarop wees ze mij er op dat, volgens de documentatie een, unieke paginaconfiguratie bij gebruik van meerdere pagina's niet mogelijk is. Dit is een strikte eis voor het DoctorVAR.com project.

Ik was er vrij zeker dat ik een oplossing voor dit probleem kon vinden door andere PostNuke website toepassingen en forum discussies te bestuderen. Het duurde niet lang om uit te vinden dat meerdere PostNuke installaties het pagina opmaakprobleem zou oplossen en dat het volledige controle over zou geven over paginaverdeling van subsites. Een PostNuke subsite is een aanvullende installatie van PostNuke binnen de 'hoofd' PostNuke installatie. Bijvoorbeeld, als de hoofd PostNuke installatie is geinstalleerd onder '/htdocs/postnuke', zou een subsite geinstalleerd worden onder '/htdocs/postnuke/subsite1'.

Elke subsite kan volledig afzonderlijk geconfigureerd worden los van de hoofd PostNuke installatie. Dit biedt de beheerder om de afzonderlijke onderwerpen als zelfstandige subsites te beheren. Mijn uitdaging was om uit te vinden hoe alle 28 installaties met elkaar kunnen praten door de databasetabellen waar elke subsite gebruik van maakt aan te passen.

Na bestudering van de broncode, configureerde ik de subsites zodanig dat zij informatie als gebruikerssessies, artikelen, menu's, etc. zouden kunnen delen. op deze manier kan de DoctorVAR.com site alle informatie delen tussen subsites - thema's, menu's, login, etc. Echter, ik configureerde elke subsite om zijn eigen pagina-layout te onderhouden - zodat de inhoud van elke onderwerp pagina (subsite) op zijn eigen wijze kan worden opgemaakt.

Het volgende probleem dat opgelost moest worden was de zoekfunctie op de site, ook een belangrijke functionele eis. De klant wilde html tekstblokken gebruiken om de inhoud van de site te beheren, omdat de PostNuke artikelen functionaliteit te vervelend is om te onderhouden. PostNuke, echter zoekt alleen in hoofdmodules niet in html pagina's.

Om het html opmaak en zoek probleem op te lossen, heb ik een PostNuke module genaamdContent Express ( http://pn.arising.net/ce/) opgenomen. Deze module biedt de site een erg vriendelijke beheerinterface voot het toevoegen van html pagina's, beheren van de verwijzingen op de site, zowel als een zoemachine voor html pagina's. Content Express was niet gebouwd voor een multi-site configuratie, daarom moest ik me in de broncode verdiepen om uit te zoeken hoe ik het in een multi-site oplossing kon integreren.

Om de site af te ronden, integreerde ik de gratis PostNuke modules voor een e-zine, forum, vacaturebank en advertentiebanner management. Binnen twee weken, was de klant pagina's aan het opmaken en data aan het toevoegen. En aan het eind van de twee maanden was de DoctorVAR.com site waarvan ze gedroomd had in de lucht, binnen het budget en zonder een enkele functionaliteit of andere eis op te offeren. De enige software die ze had moeten kopen was een erkende advertentie- module en een webwinkel programma voor $59, plus een thema voor $30. De rest van de modules waren gratis.

Omdat mijn achtergrond in systeemintegratie ligt, wordt ik steeds enthousiaster over het vinden van open source software, uitvinden hoe het werkt en dan mijn technische en programmeervaardigheden gebruiken om de modules met elkaar te laten werken. Op deze wijze hoef ik niet veel tijd te besteden aan het opnieuw schrijven en debuggen van broncode. De flexibiliteit, snelheid en het eenvoudige beheer van de DoctorVAR.com ( http://www.doctorvar.com/) website is het bewijs hoe robuust en kosteneffectief open source CMS programma's zijn.

 

Aanvullende informatiebronnen

 

Reactie formulier voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen reactiepagina. Op deze pagina kunt u een reactie geven of de reacties van andere lezers bekijken:
 reactie pagina 

Webpagina's onderhouden door het LinuxFocus Redactieteam
© Linda Christie, FDL
LinuxFocus.org
Vertaalinformatie:
en --> -- : Linda Christie <lindac(at)doctorvar.com>
en --> nl : Chris Verschuuren <cjmversch(at)netscape.net>

2003-04-18, generated by lfparser version 2.37