[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

Welkom bij LinuxFocus janurai/februari 2004

[tux in de sneeuw]

De eindejaarsperiode is altijd een tijd waarin je even terugkijkt - of net vooruitblikt. Voor mij lijkt dit één van Linux' moeilijkste jaren geweest te zijn. SCO probeerde om onzekerheid te zaaien over een auteursrechten kwestie met IBM. In het verleden was Linux meestal resistent tegen FUD (Fear, Uncertainty, Doubt: angst, onzekerheid en twijfel) aanvallen maar deze kwam wél hard aan. Gelukkig laat SCO net voor Kerstmis weten dat het geen bewijs heeft, op een paar header files na waarin enkel een paar alom gebruikte definities staan.

Linus reageerde met de uitspraak "Met andere woorden, ik denk dat we de beweringen van SCO dat deze bestanden op één of andere manier gekopiëerd zijn, gewoonweg kunnen verpletteren. Ze zijn duidelijk niet gekopiëerd. "

Wat ook zorgen baarde, is het feit dat RedHat nu net die klanten in de kou laat staan die hen groot hebben helpen maken. RedHat was één van mijn eerste distributies. Ik kocht het in de boekenwinkel om de hoek en kreeg via email installatie-ondersteuning voor een paar probleempjes met mijn CD-ROM speler. Die tijden zijn nu voorbij - althans voor RedHat. Ze hebben geen betaalbare pakketten meer in de winkels en er is geen e-mail installatie-ondersteuning voor Fedora (http://fedora.redhat.com/). Natuurlijk heb je nog altijd Mandrake en Suse maar RedHat was over de gehele wereld populair. Daarom is het een goed idee om de hele gemeenschap te betrekken bij de creatie van een distributie. Vooral gezien de smakeloze RedHat desktop was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Het probleem is dat RedHat Fedora positioneert als een test systeem om bugs te vinden in rpm pakketten voordat ze in het commerciële pakket opgenomen worden. We zullen zien wat 2004 brengt voor Fedora. Ofwel verandert er nog iets, ofwel zal een andere distributie de leidende rol van RedHat overnemen.

Uiteraard waren er in 2003 ook heel positieve veranderingen voor Linux. OpenOffice 1.1 werd een uistekende kantoortoepassing, een pak sneller en stabieler. Mozilla, MozillaFirebird en MozillaThunderbird werden ook sterk verbeterd op het vlak van snelheid, stabiliteit en mogelijkheden. We hebben nu wereldklasse browsers die MSIE binnenkort verouderd zullen doen lijken. De Linux desktop programma's zijn op de goede weg en zullen ook in 2004 hun pad vervolgen.

Bij LinuxFocus verloren we Georges Tarbouriech, sinds jaar en dag redacteur van de Franse afdeling. Hij schreef veel artikelen en elk daarvan was voorzien van zijn unieke persoonlijke kanttekeningen. Georges zal voor LF onvervangbaar zijn. Desondanks is LinuxFocus nog springlevend met contributies van veel nieuwe auteurs. We kijken uit naar 2004 met interessante nieuwe artikelen en nieuwe talen.

Gelukkig nieuwjaar!

-- Guido SocherDe Artikelen

Vertaald

Onvertaald

Articles at Linux Gazette

De LinuxFocus Tip

Gebeurt het jou ook soms dat je een paswoord intypt en al weet dat het verkeerd is terwijl je nog aan het typen bent? Je kan verschillende dingen doen: op enter drukken en wachten op de timeout (wrong password...) of Backspace gebruiken (<-) maar dat werkt niet op alle system. Hetzelfde geldt voor de delete toets... De best oplossing is om Ctrl-u te gebruiken. Ctrl-u zal altijd al je ingevoerde tekst verwijderen, en het werkt op alle Unix systemen.

© 2004 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina