[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  Polish  

Welkom bij LinuxFocus september/oktober 2003

reading Linuxfocus Patenten zijn over het algemeen een slecht idee omdat ze monopolies helpen in stand houden en wetenschappelijke en economische vooruitgang in de weg staan. Ze zijn met andere woorden voordelig voor enkelen maar nadelig voor de maatschappij als geheel.

Waarom hebben we dan überhaupt patenten? Het antwoord ligt in het geld dat de overheden en hun patentbureaus eraan verdienen op korte termijn. Ze zouden - op de lange termijn - nochtans meer verdienen door patenten af te schaffen maar geldgewin op korte termijn is altijd aantrekkelijker dan miljoenenwinsten die nog een paar jaar op zich laten wachten.

Een goed voorbeeld van hoe een patentvrije omgeving de handel kan stimuleren is het Internet. Mocht TCP/IP gepatenteerd zijn, dan zou je PC geen netwerkverbinding hebben en zou het Internet niet eens bestaan.

Tot dusver is het in Europa zo dat "wiskundige methodes, methodes om zaken te doen en programma's voor computers zijn geen patenteerbare uitvindingen". Dit staat op het punt te veranderen. Softwarepatenten zijn in het bijzonder nadelig omdat ze ideeën omvatten. Ideeën kunnen heel algemeen en breed zijn. Dus in de plaats van een specifieke vorm van een vliegtuig te patenteren, kun je een patent registreren op 'een methode om te vliegen'. Je kunt hele technologieën tegenhouden en dingen die je zelfs niet kunt bedenken op het moment dat je het patent indient.

Zo'n situatie moeten we ten allen prijze vermijden. Zoniet zou je binnekort wel eens vervolgd kunnen worden voor teksten of software die je zelf geschreven hebt. Om de aandacht te vestigen op dit probleem halen veel site-eigenaars hun site van het web. Doe mee: http://swpat.ffii.org/group/demo/index.en.html en sluit je website!De Artikelen

Vertaald

Onvertaald

Articles at Linux Gazette

De LinuxFocus Tip

Als je geen firewall hebt kun je de open poorten op je computer ook zonder nessus of andere scanners controleren. Draai gewoon "netstat -a". De uitvoer is zoals hieronder - je kunt in de kolom "Local Address" meteen zien welke poorten verbindingen accepteren:
netstat -a
Proto Recv-Q Send-Q Local Address  Foreign Address  State
tcp    0   0 *:login     *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:shell     *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:pop2     *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:pop3     *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:imap2     *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:www      *:*        LISTEN
tcp    0   0 *:domain    *:*        LISTEN
...enzoverder...
Je kan zelfs nog verder gaan en kijken welke programma's verantwoordelijk zijn voor de open poorten; dit doe je met socklist (normaal gezien wordt dit meegeleverd met het pakket procinfo):
socklist
type port   inode   uid  pid  fd name
tcp  513    1007    0  448  5 xinetd
tcp  514    1006    0  448  4 xinetd
tcp  6000    1133    0  680  0 X
tcp   80    1076    0  643  16 httpd
...enzoverder...
netstat werkt op alle Unixen maar socklist bestaat enkel voor Linux.


© 2003 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina