[LinuxFocus-icon]
<--  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

[foto van de Auteur]
door Mario M. Knopf (homepage)

Over de auteur:

Mario geniet van het werken met Linux, netwerken en beveiliging-gerelateerde onderwerpen.Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

LF tip: motd en issue aanpassen

[Illustratie]

Kort:

Dit is een korte tip. Voortaan zal LinuxFocus iedere maand tenminste een nieuwe tip bevatten. Ideeën voor tips kun je sturen naar guido(Q)linuxfocus.org

_________________ _________________ _________________

 

Introductie

Iedere gebruiker die niet exclusief in runlevel 5 werkt, kent wel de rapporten van de twee ASCII bestand "motd" en "issue". Om deze naar eigen wens aan te passen, kun je het bewuste bestand in een willekeurige editor openen en de inhoud aanpassen.

 

motd

Het acronym "motd" staat voor "message of the day" (bericht van de dag). Dit bestand, welke wordt gebruikt door het login programma, kan worden gevonden in de configuratie directory "/etc" en laat geeft een bericht weer na een succesvolle login, maar voordat de respectievelijke shell start. Het bestand zou er als volgt uit kunnen zien:

$ cat /etc/motd
Veel plezier...
 

issue

Het bestand "/etc/issue" kan ook gebruikt worden om rapporten weer te geven op het scherm. Deze berichten verschijnen echter voor de login prompt. Meestal bevat dit bestand de systeem identificatie, het kan echter, net als "motd" naar wens worden aangepast. Onder Slackware 10 ziet deze er zo uit:

$ cat /etc/issue
Welcome to \s \r (\l)
De \s wordt vervangen door de "naam van het besturingssysteem", de \r door de "kernel versie" en \l door "terminal device name". De beschrijving van deze opties kun je in de mingetty (1) of getty (1) man-page.  

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Mario M. Knopf
"some rights reserved" see linuxfocus.org/license/
http://www.LinuxFocus.org
Vertaling info:
de --> -- : Mario M. Knopf (homepage)
de --> en: Mario M. Knopf (homepage)
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2004-12-14, generated by lfparser version 2.50