[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Russian  Turkce  Polish  

Welkom bij LinuxFocus november/december 2003

Linuxfocus Kerstmis Het is al laat op de avond en ik vraag me nog altijd af wat te schrijven voor deze editoriaal. Over SCO dan maar?... Het hoofdproduct van dat bedrijf bestaat tegenwoordig uit persberichten. Het is duidelijk dat het hoofddoel is om de aandelenprijs op te drijven, zoveel mogelijk winst op te strijken en daarna zachtjes van het toneel te verdwijnen. De link met Linux? Eigenlijk, als je het even nuchter bekijkt, heeft het hele gedoe bitter weinig met Linux te maken. Ze moeten gewoon een schietschijf hebben.

Wat is er nog gebeurd de afgelopen weken? Er was de Europese beslissing over software-patenten. Een verbod op dergelijke patenten ware nog beter geweest maar voor de rest kunnen we redelijk tevreden zijn over de uitkomst.

Niet echt zaken om ons over op te winden dus... Ach ja, dit jaar heb ik harde schijven moeten vervangen in praktisch al mijn PCs en servers. De eerste twee verving ik in maart - ik dacht toen 'OK, kan gebeuren' maar ondertussen zit ik al aan kapotte schijf nummer vijf. "Hoeveel computers heeft die kerel!?!" Niet dat ik een server farm heb... Ik heb in totaal 7 schijven verspreid over 5 computers. Alle schijven waren minder dan 2 jaar oud. De schijven die ouder zijn, draaien nog steeds perfect - de kapotte schijven waren de recentste modellen.

De betrouwbaarheid van software gaat erop vooruit maar nu lijkt de hardware weer het tere punt te worden. De capaciteit van harde schijven schiet de hoogte in, maar de kwaliteit lijdt eronder.
Ik herinner me nog de Quantum Fireball, 1Gb, in de eerste Linuxfocus server. Hij draaide 24u per dag en tijdens 8 jaar trouwe dienst gaf hij geen krimp.

Thuis een schijf vervangen is geen probleem. Meestal zie je eerst dat een toepassing crasht of dat het opslaan van een bestand misgaat. Je typt "dmesg" en je ziet een IDE seek error: Tijd voor een bezoek aan de winkel... Heel vervelend, maar het wordt erger als het gebeurt op een server ergens ver weg op het internet. Zelfs als je redundantie en RAID hebt, moet de schijf nog altijd vervangen worden. Het laten plaatsen van de schijf kost vaak meer geld dan de component zelf. Ik zou persoonlijk bereid zijn om het driedubbele te betalen voor een harde schijf als ik tenminste zeker kon zijn van een levensduur van 8-10 jaar. Heeft er iemand de oplossing? Je artikel erover is welkom bij LinuxFocus. Ik verwed er geld op dat ik niet de enige ben die graag een betrouwbare computer heeft.

-- Guido SocherDe Artikelen

Vertaald

Onvertaald

Articles at Linux Gazette

Note: The real linuxgazette is now at linuxgazette.net and not at linuxgazette.com

De LinuxFocus TipDeze maand tonen we hoe je de uitvoer van syslog op een virtuele console kan tonen. Voeg het volgende toe aan het eind van /etc/syslogd.conf:

# dit is een bijkomstige conditie en heeft geen invloed
# op andere logs:
*.*              /dev/tty8

De conditie "*.*" betekent 'alles' en tty8 is de achtste console. Door op alt-F8 te drukken (of vanuit X11 ctrl-alt-F8, om terug te keren druk alt-F7) krijg je een blik op de logs. In de meeste distributies wordt console 8 niet gebruikt - welke consoles beschikbaar zijn kun je zien in je /etc/inittab bestand. De configuratie van de logger kun je vinden in /etc/syslogd.conf.

Dit is een heel comfortabele oplossing. Je moet niet zelf gaan neuzen in /var/log/* bestanden om te zien wat er gaande is op je systeem. De logs in console zijn heel handig om je systeem wat bij te stellen of om uit te zoeker wat er misgaat in geval van problemen.

Nadat je /etc/syslogd.conf hebt aangepast moet je syslogd herstarten met het commando:
service syslog restart   (for Redhat, Mandrake)
of
killall -HUP syslogd

© 2003 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina